Propolis nedir?

04-04-2020 23:59
Propolis Nedir ?
Propolis; bal arılarının bitki ve ağaçlardan topladıkları reçine ve zamk gibi maddeler ile kendi ürettikleri farklı enzimler ve bal mumu ile harmanlayarak ortaya çıkardıkları önemli bir arı ürünüdür. Arı Ağaçlardaki reçineyi çeneleri ile alıp arka ayaklarında kovana kadar getirirler.

Propolisin bitki ve ağaçlardan toplanması Bal arısı propolisi kovandaki çatlak ve yarıkların kapanmasında, kovan iç tarafını ince bir tabaka halinde kaplayarak kovanın cilalanması ve dezenfeksiyonunda, kovan içi petek ve çerçevelerin yapıştırılmasında ve onarılmasında, peteklerdeki yavru gözlerinin propolis ile kaplanarak dezenfeksiyonunda, kovan ön deliğinin kışa gidemeden önce propolis ile kapatılarak soğuktan korunmasında ve kovana yabancı canlıların girişinin önlenmesinde veya kovana giren ve kovandan atılamayacak büyüklükte olan yabancı canlıların öldürülmesinden sonra mumyalanarak kokuşmasının engellenmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Propolis kaynağına (propolis topladığı bitki) göre rengi sarımsı yeşilden, kırmızı koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterir ve farklı aromatik kokulara sahiptir. Propolis tuzağı üzerindeki faklı kaynaklardan gelen propolisler Propolisin kimyasal içeriğinde; flavanoidler, fenolik asitler ve esterleri, alkoller, aldehitler, ketonlar, terpenler, kumarinler gibi yüksek özellikte antioksidan maddeler, stereoidler, aminoasitler, Mg, Ca, I, K, Na, Cu, Zn, Mn ve Fe gibi elementler, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri ile çok sayıda yağ asidi ve enziminde bulunduğu 300 den fazla aktif madde içerir. Bu aktif maddeler propolisin kaynağı olan bitki örtüsüne göre değişir yani her aldığınız propolis ürününün veya aynı arıcıdan aldığınız propolisin bile içeriğinin değişken olabilir. Propolisin içeriğindeki bu aktif bileşikler sayesinde; bakterilerin (antibakteriyal), parazitlerin (antiparaziter), mantarların (antifungal) ve virüslerin (antiviral) neden olduğu pek çok hastalığı önler ve iyileştirir, antitümoral (kansere karşı etki eden), antioksidan (vücuttaki bazı zararlı maddelerin zararsız hale dönüştüren), rejeneratif (yara iyileştiren), antienflamatuar (yangı giderici, apse vs.), immunmodulator (bağışıklık sistemini düzenleyen), antiülser (ülser oluşumunun engelleyen ve iyileştiren), gastroprotektif (sindirim sistemimizi koruyan), kardioprotektif (kalbi koruyan), hepatoprotektif (karaciğeri koruyan), analjezik (ağrı kesici) ve lokal anestezik gibi birçok özellik kazandırırlar.

UNUTMAYIN her propolis bu etkilerin tümüne sahip değildir, içeriğinde bulunan bileşiklere bağlı olarak farklı özellik gösterebilirler
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.